Toto je dobrota, ktorú v jedálnych lístkoch tunajších trattorií nenájdete, ale zato by vám ju určite uvarila nejaká milá toskánska nonna u seba doma, pretože patrí medzi absolútne tradičné lokálne pokrmy. Kedysi to bývala omáčka, ktorá ostala po pokrme známom ako „pasta alla cacciatore“, ktorá pozostávala z ragú z kuracieho mäsa. Rodinka mäsko s omáčkou a cestovinami vyjedla a zvyšná omáčka sa samozrejme nevyhadzovala, použila sa na ďalší deň. Ešte v nej bola cítiť chuť kuraťa, ktoré z nej predošlý deň „utieklo“ a preto dostala aj tento zaujímavý názov. Okrem toho sa pripravuje úplne špeciálnym spôsobom a ja verím, že si ju doma vyskúšate.
K vareniu si pripravte:
- 2 stredne veľké cibule
- 2 mrkvy
- 1 stonka stonkový zeler
- Veľká hrsť petržlenovej vňate
- 500g domácej rajčinovej omáčky
- Zeleninový vývar (asi 1L)
- Olivový olej
- Soľ, korenie
- Troška smotany na šľahanie
- Cestoviny „penne“
***
Postup:
Na olivovom oleji si udusíme cibuľu (najemno nakrájanú) do sklovita, pridáme najemno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlenovú vňať. Necháme zeleninku pomaly udusiť, potom ju podlejeme domácou rajčinovou omáčkou a necháme, aby sa táto mňamka spojila. Dochutíme ju soľou a korením.
A teraz to príde:) Do zeleninovej omáčky, ktorá nám už krásne rozvoniava vložíme priamo zo sáčku cestoviny. Cestoviny poriadne vyváľame v našej omáčke, aby boli všetky pekne obalené a budeme ich variť akoby sme varili rizoto:) cestoviny budeme podlievať zeleninovým vývarom (po troške, nesmú byť celé prekryté vývarom) až kým budú uvarené „al dente“. Pri konci pridáme aj troška smotany na šľahanie (asi 1 dcl), ktorá celú omáčku krásne spojí a zjemní:)
Buon appetito!
Zdenka