Toskánci nemajú tradičné vianočné menu, ako to poznáme u nás. To, že sú sviatky prezrádza ozdobený stromček, viac chodov a dlhší čas hodovania ako zvyčajne (viete si to predstaviť?) To, čo na vianočnom stole ostáva sú sladkosti panettone a cantuccini. Tie najlepšie cantuccini od Florencie po Sienu robí moja priateľka Ilaria a že nepreháňam potvrdia hostia, s ktorými sme u nej počas sezóny vyjedli pár plechov 🙂 Ilariu som poprosila, aby sa s nami podelila o svoj rodinný recept, je jednoduchý, ale geniálny…ochutnajte 🙂
*CANTUCCINI OD ILARIE*
300g hladká múka
250g cukor
200g mandle
25g maslo
2 vajíčka
štipka soli
1/4 prášok do pečiva
Z vajíčok a cukru vymiešame penu, postupne pridáme preosiatu múku, maslo,
soľ a prášok do pečiva. Potom jemne primiešame mandle. Na plech dáme papier na
pečenie, z cesta vytvoríme dve rovnako hrubé valčeky, potrieme ich vyšľahaným
vajíčkom, pečieme asi 25 min. na 180C. Ešte zatepla ich nakrájame (Ilaria ich
krája na malinké kúsky, a tým sú ešte chutnejšie). Miesto mandlí môžete použiť kombináciu
pistácie+mandle+lieskové orechy, môžte pridať pomarančovú kôru, sušené brusnice, čokoládu… Cantuccini sú
poriadne tvrdé, v Toskánsku si ich preto máčame vo Vin Santo, ale aj v tomto popustite uzdu svojej fantázie,
viem si ich predstaviť máčané vo varenom víne, vianočnom punči, horúcej čokoláde, medovine, či ku rannej káve 🙂