Schiacciata con l’uva
V čase, kedy vinobranie pomaly končí, keď je hrozno sladučké ako med, sa v Toskánsku začína piecť tento obľúbený koláč. Na jeho prípravu sa používa netradičná kombinácia olivového oleja, rozmarínu, orechov a hrozna odrody „canaiolo“, ktoré má výraznú chuť, farbu a je veľmi šťavnaté. Verím, že si ho vyskúšate aj doma, je to veľká pochúťka 🙂
Budete potrebovať:
Čerstvý rozmarín
8 PL Olivový olej (extra panenský)
Hnedý cukor
200g vlašské orechy
4kg červené hrozna (s malými bobulami)
500-550g polohrubá múka
330-350ml teplá voda (alebo podľa potreby)
10g droždia
2 PL Olivový olej
1 ČL hnedý cukor
Vymiešajte múku, vodu a droždie na hladučké cesto. Zohrejte si 8PL kvalitného olivového oleja spolu s 4-6 vetvičkami rozmarínu a nechajte vychladnúť. Rozmarínový olej (polovicu) primiešajte do cesta a nechajte ho odpočívať ďalších 30-60 minút.
Na klasický pekáč si uložte papier na pečenie, ktorý vytrite olivovým olejom a vyvaľkajte naň polovicu cesta. Na cesto poukladajte polovicu hrozna, orechov a rozmarín podľa chuti a štedro posypte cukrom. Položte naň zvyšné cesto a rovnako ho dozdobte 🙂 Pripravený koláč ešte poriadne prekvapkajte zvyšným rozmarínovým olivovým olejom a nechajte piecť pri teplote 180°C približne hodinku (koláč odporúčam sledovať, keďže každá rúra pečie inak) 🙂
Nazdravie!
Zdenka