Recept na netradičné cestoviny „PASTA AL “POLLO SCAPPATO”

by Zdenka Jakešová

Toto je dobrota, ktorú v jedálnych lístkoch tunajších trattorií nenájdete, ale zato by vám ju určite uvarila nejaká milá toskánska nonna u seba doma, pretože patrí medzi absolútne tradičné lokálne pokrmy. Kedysi to bývala omáčka, ktorá ostala po pokrme známom ako „pasta alla cacciatore“, ktorá pozostávala z ragú z kuracieho mäsa. Rodinka mäsko s omáčkou a cestovinami vyjedla a zvyšná omáčka sa samozrejme nevyhadzovala, použila sa na ďalší deň. Ešte v nej bola cítiť chuť kuraťa, ktoré z nej predošlý deň „utieklo“ a preto dostala aj tento zaujímavý názov. Okrem toho sa pripravuje úplne špeciálnym spôsobom a ja verím, že si ju doma vyskúšate.

K vareniu si pripravte:

  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 stonka stonkový zeler
  • Veľká hrsť petržlenovej vňate
  • 500g domácej rajčinovej omáčky
  • Zeleninový vývar (asi 1L)
  • Olivový olej
  • Soľ, korenie
  • Troška smotany na šľahanie
  • Cestoviny „penne“

***

Postup:

Na olivovom oleji si udusíme cibuľu (najemno nakrájanú) do sklovita, pridáme najemno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlenovú vňať. Necháme zeleninku pomaly udusiť, potom ju podlejeme domácou rajčinovou omáčkou a necháme, aby sa táto mňamka spojila. Dochutíme ju soľou a korením.

A teraz to príde:) Do zeleninovej omáčky, ktorá nám už krásne rozvoniava vložíme priamo zo sáčku cestoviny. Cestoviny poriadne vyváľame v našej omáčke, aby boli všetky pekne obalené a budeme ich variť akoby sme varili rizoto:) cestoviny budeme podlievať zeleninovým vývarom (po troške, nesmú byť celé prekryté vývarom) až kým budú uvarené „al dente“. Pri konci pridáme aj troška smotany na šľahanie (asi 1 dcl), ktorá celú omáčku krásne spojí a zjemní:)

Buon appetito!

Zdenka