Ricciarelli patria medzi moje obľúbené toskánske sladkosti, nazývajú sa aj toskánske makrónky a ich pôvod siaha až do stredoveku, podľa zachovaných zdrojov vznikli niekedy v 14.storočí v krásnom meste Siena. Recept, ktorý by som vám rada predstavila pochádza od mojej priateľky Giulietty, ktorá je vyhlásenou kuchárkou a hostiteľkou.
Tak teda príjemné pečenie a buon appetito 🙂
TIP odo mňa: Ak by ste radi využili suroviny na maximum ako ja, z mandlí si môžte pripraviť mandľové mlieko (hrnček mandlí- nepražených, lúpaných) vložíte do sklenenej nádoby a zalejete 3 hrnčekmi kvalitnej vody. Necháte odstáť aspoň 24 hodín, poriadne vymixujete a prepasírujete cez gázu. Ja som mlieko dochutila troškou medu. Zvyšnú hmotu necháte vysušiť (= mandľová múka) a použijete ju na prípravu ricciarelli:)
Budete potrebovať:
- 400g mandlí
- 380g kryštálového cukru
- 100g práškového cukru
- 50g hladkej múky
- 2 bielka
- 2PL vody
- 1ČL mandľového extraktu/arómy
- 1/2ČL sušeného droždia
Ako postupovať:
Pomleté mandle zmiešame s 330g kryšt.cukru. Zvyšnú časť cukru (50g) rozpustíme v 2 PL vody, aby vznikol sirup. Sirup zmiešame so zmesou cukru a mandlí, pridáme 50g práškového cukru, sušené droždie a múku a necháme pri izbovej teplote odpočívať 12 hodín v miske prikrytej navlhčenou utierkou.
O 12 hodín vo vodnom kúpeli vymiešame 2 bielka a 50g práškového cukru, opatrne vmiešame do cesta spolu s mandľovou arómou. Finálne cesto by malo byť stredne pevné, nemalo byť sa lepiť.
Na plech si pripravíme jemne navlhčený papier na pečenie. Z cesta si vytvoríme rolku, ktorú krájame približne v centimetrovej hrúbke (kus by mal mať cca 25g) a opatrne vytvoríme tvar typický pre ricciarelli (viď obrázok).
Vytvarované ricciarelli poriadne poprášime práškovým cukrom a vložíme na 10minút do rúry rozohriatej na 110°C, odporúčam piecť klasicky, nie horúcim vzduchom. Koláčiky by mali mať jemnú kôrku, avšak vo vnútri by mali ostať vláčne a šťavnaté. Upečené ricciarelli necháme vychladnúť na mriežke:)